PROGRAM
Sambata 19 martie 2022
Ora 17.00
Bösendorfer Salon im Wiener Musikverein
Eingang Canovagasse 4, 1010 Wien

 

 

  1. van Beethoven: Sonate op. 27 nr.2
  2. Mendelssohn-Bartholdy: Fantasie op. 28
  3. Mendelssohn-Bartholdy: Lieder ohne Worte op.19 nr.1, op.19 nr.5, op.38 nr.5, op.38 nr.6
  4. Schumann Papillons op.2
  5. Chopin: Variationen op.2 „La cidarem la mano“ aus „Don Giovanni“ von W.A.Mozart

 

 

Cătălina Butcaru este nascută în Constanţa, România. A inceput studiul pianului la vârsta de cinci ani, la Liceul de muzică din Constanţa, la clasa profesoarei Victoria Nitu. Continuă studiile la Liceul de muzica „G.Enescu” din Bucuresti, la clasa profesoarei Olga Szel.

La şaisprezece ani este admisă la Universitatea de Muzică din Viena, unde lucrează cu profesorul Jürg von Vintschger, îşi aprofundează studiile cu pianista Meira Farkas şi obţine diploma de solist.

Urmează cursuri de masterat artistic la Universitatea de Muzică din Graz, sub îndrumarea pedagogului rus Alexandr Satz. In 2006 obţine diploma de masterat artistic. Se bucura de-a lungul timpului de indrumarea pianistei Elisabeth Leonskaja si participă la numeroase cursuri cu Dmitri Bashkirov. Pianista reuneşte în palmaresul său numeroase premii la competitii naţionale şi internaţionale, cum ar fi Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, Concursul Steinway în Viena, etc.

Lansarea compact-discului de debut solo in 2008, imprimat la Wigmore Hall din capitala britanica, a trezit interes pe plan international. Albumul conţine lucrări de A.Berg, M.Ravel si R.Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internaţională.

 „Cătălina Butcaru is at one with the music and can stand comparison with the best who have ventured forth into the territory.”

Becker, American Record Guide, 2008

Susţine concerte, printre altele, în seria de concerte „Musica Juventutis” găzduită de Konzerthaus din Viena (Austria), pe scena Radiodifuziunii din Viena, sala Muth din Viena, sala Filarmonicii din Luxemburg, la Ateneul Român, la Sala Radio din Bucureşti, sala Ehrbar din Viena, sala Esterházy in Eisenstadt, Centrul Liszt din Raiding (Austria), sala „Martinu” (Praga), etc.

Cătălina Butcaru participă  în permanență la numeroase proiecte de muzică de cameră cu muzicieni de renume, cum ar fi în duo cu violonistul Volkhard Steude, concertmaestrul filarmonicii din Viena, cu violoncelistul cvartetului Alban Berg, Valentin Erben, sau cu violonistul Emmanuel Tjeknavorian.

Cătălina Butcaru  este invitată sa participe la festivaluri internationale, cum ar fi „Klassik im Burghof“ (Austria), Korngold Festival(Budapesta), Leipziger Klaviersommer, Schloss Laudon Festival (Viena), Festivalului de Muzică de Cameră din Reichenau (Austria), Festivalul Golling (Austria), Festivalul Klassik Azur (Franța), Festivalul „Toamna Muzicala Clujeana“ , etc.

Între 2016-2019, Cătălina Butcaru este inițiatoarea proiectului Vienna meets Romania: concerte, recitaluri si workshop-uri susţinute pe scenele importante din România, împreună cu Volkhard Steude şi alţi membri ai Filarmonicii din Viena.

 

Colaboreaza ca solista cu Orchestra Nationala Radio, Filarmonica Banatul, Filarmonica din Constanta, Filarmonica Oradea, Mitteldeutsche Kammerphilharmonie, etc.

 

Din anul 2019 este membră fondatoare a cvintetului Korngold Ensemble Wien.

 

www.catalinabutcaru.at

www.korngoldensemble.at

Attachment