Din primăvara anului 2018, medicii ar putea face recomandările pentru serviciile de îngrijire la domiciliu în format electronic, a afirmat dr. Anamaria Nițulescu, medic șef în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB), în cadrul conferinței „Constientizarea și eficientizarea serviciilor medicale de îngrijire la domciliu”, organizată de TARUS Media la Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos” București.  Inițiativa face parte din Proiectul de îmbunătățire a trimiterilor în format electronic care cuprinde și biletele de trimitere, certificatele de concediu medical și recomandările pentru investigații CT și RMN, propus de CASMB Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a modifica prevederile actuale ale Contractului-Cadru. 

Dr. Anamaria Nițulescu a subliniat că reacția CNAS la propunere a fost pozitivă. Avantajele emiterii recomandărilor în format electronic sunt: operarea în timp real în SIUI, scurtarea timpului de procesare și validare, scăderea erorilor de validare datorită corelării cu consultația, asigurarea trasabilitatii. Reprezentantul CASMB a menționat că medicii s-ar putea aștepta la creșterea inițială a timpului de lucru, problemă care va fi depășită pe parcurs, la fel cum s-a întâmplat și în cazul prescripției electronice.

Pentru îmbunătățirea serviciilor de îngrijiri la domiciliu, CASMB a mai propus CNAS și structurarea unor „modele de pacienți” în funcție de serviciile care li se acordă, acestea variind de la măsurarea parametrilor fiziologici la îngrijire plăgi, escare, kinetoterapie și paliatie. În prezent, structuarea se realizează doar cantitativ, nu pe grupe de necesități sau diagnostic.  „Nevoia de servicii integrate de îngrijiri la domiciliu și de personalizare face parte din strategia 2014-2020 a Ministerului Sănătății, iar printre provocările domeniului se numără inițierea acestor grupe de servicii, precum și stabilirea termenelor de îngrijire în funcție de grupele de pacienți”, a spus dr. Anamaria Nițulescu.

Măriuca Ivan, director general al furnizorului de servicii de îngrijire la domiciliu Fundația Crucea Alb-Galbenă din România, a subliniat faptul că termenele de îngrijire trebuie revizuite. „Pacientul nu are nevoie decât de șapte zile pentru scoaterea firelor după o intervenție chirurgicală, nu de 30 de zile. Mă bucur că putem vorbi acum de recomandarea electronică, pe care de trei-patru ani am propus-o CASMB și CNAS; astfel, medicul își poate asuma responsabilitatea trimiterii”, a spus Măriuca Ivan. Insuficiența bugetelor, accesul limitat al pacienților pentru unele județe unde nu există nici un furnizor, lipsa de informare a pacienților, dar și lipsa de încredere a acestora față de personalul medical, diminuarea resurselor umane din cauza migrației și birocrația fac parte dintre dintre provocările domeniului.

Măriuca Ivan a menționat avantajele îngrijirii la domiciliu în comparație cu serviciile acordate într-o instituție specializată.  „Din experiența noastră, sfârșitul se apropie foarte repede într-o instituție față de situația în care pacientul este îngrijit acasă, pe perna lui”, a  explicat aceasta.

Prezentă la eveniment, Cristina Sofron, din partea Asociației Umanitare Codrin, județul Neamț, a subliniat necesitatea corelării prețului serviciilor oferite cu distanța străbătută de echipa medicală, având în vedere că în prezent tariful decontat este același, indiferent de distanța la care se află pacientul.

„În condițiile în care în municipiul București sunt 90 de furnizori de îngrijiri la domiciliu, iar în unele județe, doar doi sau chiar nici unul, se impune o abordare strategică, unitară, la nivel de țară”, a spus Măriuca Ivan.

În 2016, CASMB a primit 23.000 de cereri de servicii de îngrijire la domiciliu, dintre care 22.000 au fost aprobate (aproximativ 95%) din partea a 89 de furnizori, iar în 2017, până în prezent, numărul aprobărilor a scăzut la 15.000 de decizii (86%), venind de la 85 de furnizori, din cauza schimbării criteriilor de validare.

Evenimentul „Constientizarea și eficientizarea serviciilor medicale de îngrijire la domciliu”, aflat la doua ediție, a reunit furnizori de îngrijiri la domiciliu, medici, asistente medicale, reprezentanți ai autorităților sanitare și de reglementare în domeniu.

Raluca Bajenaru
Redactor Medica Academica

 

 

 

Parteneri

 

 

Parteneri Media