Activitatea de transplant a înregistrat o ușoară scădere în 2015, după o creștere semnificativă în ultimii ani și un maxim înregistrat în anul 2013, când România înregistra cea mai mare creștere în transplant din Europa, au evidențiat specialiștii în medicina de transplant care s-au reunit la Viena în perioada 4-6 decembrie, cu prilejul Danubian Transplant Symposium, eveniment aflat la a 12-a ediție.
Danubian Transplantation Symposium-Organ Transplantation. Achance for life
Evenimentul a fost deschis de dl Valentin Tarus, președintele TARUS Grup, care a evidențiat realizările medicinei de transplant din România și a subliniat legăturile tradiționale, inclusiv reliefate de organizarea tradițională a acestui simpozion, cu specialiștii austrieci.
“Iată că în 2015, după creșteri în activitatea de transplant, România înregistrează o scădere. Aș spune că trebuie să încercăm să menținem normalitatea care, deși pare simplu de obținut, nu e. La noi, a rămâne în normalitate e cel mai greu”, a punctat prof. Irinel Popescu, IC Fundeni, realizatorul primului transplant hepatic din România şi creatorul Programului Naţional de Transplant. Prof. Irinel Popescu a subliniat că este în interesul pacientului și al rezultatelor obținute ca să existe centre de transplant de un volum suficient de mare, respectiv cel puțin 100 de transplanturi de ficat pe an la Institutul Clinic Fundeni. Anul trecut a fost deschis un al doilea centru de transplant de ficat în România, la Spitalul Sf. Maria din București.
Dacă în 2014 au fost 140 de donatori, în 2015 acest număr este de 104 . Opiniile specialiștilor converg în estimarea că în România ar putea fi aproximativ 300 de donatori pe an.
Prof. Walter Klepetko, șeful Departamentului de Chirurgie Toracică, AKH, Viena, a subliniat faptul că și în România se va realiza cât de curând primul transplant pulmonar. “Pot spune că transplantul pulmonar în România este pe cale de a se realiza; noi în Viena cooperăm cu multe țări pentru a le ajuta să dezvolte programe viitoare de transplant pulmonar. Deocamdată le oferim pacienților posibilitatea de a face transplant pulmonar aici, însă sperăm ca în viitor să fie și în România”. Prof. Klepetko a subliniat că este nevoie în primul rând de a dezvolta un bun program de follow up, în cadrul căruia pacienții transplantați să fie urmăriți, “deoarece se face o mare investiție în acel pacient și trebuie menținut”. El a dat exemplul Ungariei, care are un foarte bun program de follow up, deși transplantul se face la Viena.
Prof. Mihai Lucan, fondatorul Institutului de Urologie și Transplant renal de la Cluj-Napoca, a susținut o prezentare referitoare la modul în care populația acceptă și se raportează la donarea de organe, Prof. Margit Șerban, UMF “Victor Babeș” Timișoara, a vorbit despre “Transplantul de celule stem hematopoietice la Timișoara – de la viziune la realitate”, iar prof. Mihai Voiculescu, IC Fundeni, a vorbit de consecințele asupra transplantului de ficat și de rinichi în condițiile apariției noilor medicamente pentru tratamentul infecției cu virusul hepatitic C.
Prof. Radu Deac, director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant şi creatorul Centrului de transplant de inimă de la Tg. Mureş, a moderat cea de-a doua sesiune a simpozionului, referindu-se la prioritățile ANT și la posibilitatea de a realiza în România transplantul de plămân.
Alături de specialiștii români s-au aflat reputați nume notorii ale transplantologiei austriece, precum prof. Cristian Margreiter, Clinica de transplant și chirurgie toracică din Innsbruck, care s-a referit la transplantul de pancreas și efectele sale asupra complicațiilor secundare ale diabetului, prof. Gabriela Berlacovich, Divizia de transplant, Universitatea de Medicină, Viena, prof. Ralf Senner, Elveția, care a vorbit despre chirurgia obezității realizată cu robotul Da Vinci.
Danubian Transplant Symposium, aflat la a 12-a ediţie, a fost organizat de TARUS Media și a reunit la Viena 60 de persoane, reputaţi transplantologi români, alături de coordonatori de transplant, medici anestezişti şi alți specialiști implicaţi în activitatea de transplant.