Compania TARUS Media, specializată în domeniul presei medicale și al evenimentelor dedicate profesioniștilor din sănătate, a organizat pe 26 mai, la Hotelul Ramada Majestic din Bucureşti, cea de-a II-a ediţie a Conferinţei “Actualităţi în Dermatologie”. Printre principalele teme ale evenimentului s-au numărat subiecte legate de alergii, acnee, dermatită atopică, psoriazis. 

 

Durata medie de spitalizare pentru afecțiuni dermatologice a scăzut pe parcursul ultimilor ani, ajungând la 6,8 zile de spitalizare, cei mai mulți pacienți fiind tratați pentru infecții ale pielii și ale țesutului celular subcutanat, a afirmat, în deschiderea evenimentului, dr. Constantina Cristea, de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În același timp, au crescut costurile sistemului medical cu medicamentele – dacă în anul 2011 pentru fiecare bolnav se cheltuiau 71 lei, în 2015 această sumă a fost de 107 lei. Conform datelor INSP înregistrate la nivelul anului 2015, în România lucrau 961 de medici dermatologi, atât în sistemul de stat, cât și în cel privat, numărul medicilor cu această specialitate crescând în ultimii ani. 

 

Prof. dr. Ioan Nedelcu, Centrul Medical “Dr. Nedelcu”, a vorbit în cadrul conferinței despre beneficiile ozonoterapiei în dermatologie ca terapie adjuvantă, printre acestea aflându-se efectele antivirale, antibacteriene, de activare și control a microcirculației, cicatrizante, biostimulante, imunomodulante și de control al proliferării celulare. 

 

Prof. dr. Massimo Milani (Italia), speaker Pharmacore Acne Control, Director Medical Difa Cooper a vorbit, în cadrul evenimentului, despre tratamentul acneei. Principalele probleme sunt reprezentate de rezistența bacteriană, de alterarea barierei cutanate, precum și de aderența la tratament. În acest context, este extrem de importantă “completarea tratamentului strategic în acnee cu terapia adjuvantă”, a subliniat prof. dr. Milani.

 

“Importanța emolientelor în managementul unor boli cronice precum dermatita atopică și psoriazisul” și “Diagnosticul ulceratiilor genitale” au fost subiectele aduse în discuție de Dr. Vasile Benea, de la Spitalul Clinic “Victor Babeș”. Emolientele reprezintă modalitatea de a readuce hidratarea pielii la normal, întrerup cercul vicios prurit-grataj, scad necesarul de corticosteroizi și previn recidivele. De multe ori, aspectele clinice tipice pot lipsi în cazul ulcerațiilor genitale. În plus, din cauza localizării particulare, pacienții se pot prezenta tardiv pentru consultul medical sau ajung la specialiști mai puțin familiarizați cu patologia dermato-venerologică. Simptomatologia poate fi modificată semnificativ de disfuncțiile sexuale sau de fobia fata de infecții cu transmitere sexuală. 

 

Dr. Victor Gabriel Clătici, Dermalife, editor-sef Romanian Journal of Clinical and Experimental Dermatology (RoJCED) a prezentat această nouă publicație intrată in portofoliul TARUS Media. Revista dedicată dermatologiei se bucură de un board editorial format din personalităţi reputate din dermatologie, ginecologie, alergologie, chirurgie plastică, iar materialele sunt “open access”. Publicaţia este deschisă colaborărilor stiinţifice cu rezidenţi, specialisti, medici primari, manageri de spital.

 

Dr. Vlad Voiculescu a prezentat o lucrare realizată în colaborare cu prof. dr. Călin Giurcăneanu despre actualitățile terapeutice în hidradenita supurativă, concentrându-se asupra rolului factorilor poluanți în patologia cutanată. “Imbătrânirea cutanată extrinsecă, dermatita sau eczemele sunt doar câteva afecțiuni dermatologice cauzate de factorii aero-poluanți”, a explicat dr. Vlad Voiculescu.  

 

A doua ediţie a conferinței TARUS Media ”Actualităţi în Dermatologie” a cuprins tematici precum: Utilizarea ozonoterapiei în dermatologie și dermato-estetică, Importanța emolientelor în managementul unor boli cronice precum dermatita atopică și psoriazisul, Diagnosticul ulcerațiilor genitale, Actualități în terapia dermatologică, Noi abordări în psoriazis, Factori aeropoluanți și  patologia cutanată, Noi abordări în tratamentul rozaceei, Actualități terapeutice în hidradenita supurativă, Soluții inovatoare în tratamentul anti-ageing, Efectul afecțiunilor dermatologice asupra calității vieții pacienților.

 

Au mai susținut prezentări: prof. dr. Caius Solovan, prof. Laura Gheuca-Solovăstru, asist. univ. dr. Laura Nedelcu, psih. Roxana Stoica.

 

Evenimentul a fost creditat şi s-a adresat tuturor specialiştilor din domeniul sănătăţii, în special medicilor dermatologi şi specialităților conexe.