Cost-Volum-1024x226Forumul „Contractele Cost-Volum/Cost-Volum-Rezultat. Impactul asupra sistemului de sanatate din Romania”, organizat in data de 22 aprilie 2015 de TARUS Media, sub auspiciile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a avut ca tema de dezbatere procesul de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite prin incheierea de contracte cost-volum si cost-volum-rezultat intre producatorii de medicamente si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Cuvantul de deschidere a fost adresat auditoriului de catre Valentin-Norbert TARUS, presedinte TARUS Media, care a punctat importanta conlucrarii dintre toate partile implicate in vederea obtinerii celor mai eficiente rezultate. La discutii au participat Vasile CIURCHEA, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Dr. Marius TANASA, vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), si Mihaela UDREA, Director Directia farmaceutica și dispozitive medicale din Ministerul Sanatatii, alaturi de reprezentantii principalelor companii famaceutice din Romania.Presedintele CNAS, Vasile CIURCHEA, a declarat ca in luna mai va fi semnat contractul cost-volum pentru tratamentul hepatitei, ceea ce nu inseamna, insa, ca pacientii vor beneficia de medicatia respectiva imediat dupa semnarea acordului: „Probabil ca in luna mai vom avea un contract semnat pe cost-volum, dar acest lucru nu inseamna ca fix din a doua zi pacientii primesc tratamentul, pentru ca trebuie sa respectam cateva lucruri: transparenta, egalitatea de sanse – si pentru pacient, si pentru cei care vin cu medicamentul – si modalitatea de control. Trebuie sa fie lucruri extrem de vizibile si cuantificabile, care sa nu lase niciun fel de portita. Cadrul legal il avem. Desi cineva a contestat ordonanta, noi speram sa mearga lucrurile inainte si sa putem demara acest proces”.

S-a mentionat faptul ca, inainte de administrarea unui tratament, bolnavul va fi investigat la acel moment si nu se va accepta un dosar medical mai vechi de „un an sau chiar doi”.

„Daca vorbim strict de hepatita, la momentul acesta stim ca avem aproximativ atatia pacienti cati au facut tratament, cati sunt cu diagnostic precizat si mi se pare normal ca, atunci cand oferi un tratament scump, cu un procent de vindecare de 98%, sa ai si niste investigatii recente ca sa poti face deosebirea intre pacientul care este mai grav si cel care este mai putin grav. Incepem cu tratarea a ceea ce este mai grav si pentru care nu avem alternativa, si coboram spre lucrurile normale. Nu pot sa ma iau dupa un dosar facut acum un an, fiindca probabil starea actuala a pacientului nu mai este aceeasi, si atunci trebuie sa stiu exact cui dau tratamentul. Nu toti pacientii se vor incadra de la inceput pe tratament. Vor exista criterii clare, moderne, pentru fiecare categorie”, a spus seful CNAS.

La incheierea contractelor se va tine seama de numarul de pacienti tratati cu medicamentul supus negocierii, dar si de rezultatul obtinut in urma tratamentului, in cazul contractului cost-volum-rezultat. Conform unui proiect de ordin, aflat in dezbatere publica, ce stabileste normele si conditiile in care se vor face negocierile, producatorii de medicamente vor suporta integral valoarea consumului de medicamente aferenta pacientilor pentru care nu a fost inregistrat un rezultat medical. De exemplu, in cazul tratamentului hepatitei C fara interferon, cu un medicament al carui pret va fi negociat prin contractul cost-volum-rezultat, daca pacientul inclus in tratament nu se vindeca, statul nu va deconta pretul medicatiei folosite. In caz contrar, in termen de 60 de zile de la validarea facturilor, medicamentul va fi decontat. Studiile clinice arata ca rata de vindecare a hepatitei C cu tratamentul fara interferon este de peste 90 la suta.

Vasile CIURCHEA s-a aratat interesat ca toate medicamentele care intra conditionat pe lista de compensate si gratuite din programele nationale sa faca obiectul contractelor cost-volum pentru a putea „cuantifica foarte bine si pretul, si numarul de pacienti, si eficacitatea”. Eficacitatea unui tratament nu inseamna numai vindecarea pacientului, ci si imbunatatirea starii acestuia. Seful CNAS a explicat ca prin contractele cost-volum se incearca obtinerea unor preturi mai mici la medicamente, astfel incat sa se asigure tratament pentru toti pacientii, indiferent daca este vorba de oncologie, HIV/SIDA, diabet, hepatita.

„Daca pentru aceeasi afectiune ajungem sa avem un pret mai mare si unul mai mic la medicamente, spun ca il voi lua pe cel mai mic. Daca este un medicament cu studii dovedite, cu aceeasi substanta activa si este mai ieftin, mi se pare logic sa iau acel medicament”, a afirmat Vasile Ciurchea.

Scaderea preturilor va putea sa reduca si procentul taxei clawback: „Imi doresc sa existe un pret aplicat in sistemul de sanatate, un asa-zis pret de decontare, un asa-zis pret de rambursare. Nu stiu daca ajung acolo, dar cel putin fac toate eforturile sa ajung acolo”, a mai declarat seful CNAS.

Reprezentantii companiilor prezente la dezbatere si-au sustinut punctul de vedere privind transparenta si eficienta contractelor, subliniind importanta stabilirii unor criterii de evaluare si prioritizare a medicamentelor, precum si a unei proceduri de urmarire a derularii lor pe termen mediu si lung. Dan ZAHARESCU, Directorul Executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), este de parere ca firmele de medicamente ar fi de acord „ca principiu” cu acordurile cost-volum, cu conditia ca acestea sa nu afecteze pretul de catalog al medicamentelor si sa nu mai fie afectate de taxa clawback.

La eveniment au participat:
Vasile CIURCHEA
– Presedinte CNAS

Marius TANASA – Vicepresedinte ANMD
Mihaela UDREA – Director Directia farmaceutica și dispozitive medicale din Ministerul Sanatatii
Valentin Norbert-TARUS – Presedinte TARUS Media
Dan ZAHARESCU – Director Executiv ARPIM
Laurentiu MIHAI – Director Executiv APMGR
Clara Elena POPESCU – Vicepresedinte CFR
Mirela RADULESCU – Director Comunicare CFR
Dr. Dorel FILIP – Health Care Specialist

Companii farmaceutice:

Alfa Wasserman, Amgen, Astellas, Bayer, Berlin Chemie, BMS, Dr. Reddy’s, Ely Lilly, GL Pharma, Ipsen Pharma, Janssen, Lundbeck, MSD, Pfizer, Prisum, Farmaceutica REMEDIA, Roche, Sandoz, Terapia

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Amgen Romania, Astellas, Bayer, MSD si Farmaceutica REMEDIA.

Parteneri media: The British Medica Journal – editia in limba romana si Medica Academica

Attachment

facebook