Noile studii clinice au ca reper Supravietuirea Generala a pacientilor cu cancer, dar tratamentele moleculare trebuie sa scada si gradul de toxicitate a terapiilor
Studiile recente prezentate in cadrul evenimentului organizat de TARUS Media in februarie 2015 au demonstrat o eficienta crescuta a terapiilor moleculare. La nivel mondial, pentru din ce in ce mai multe tipuri de cancere, sunt introduse tratamentele tintite, rezultatele fiind mult mai bune.
pecialistii prezenti la eveniment au subliniat nevoia de a aduce si in Romania terapiile personalizate, dat fiind faptul ca cele conventionale se dovedesc a fi depasite. Noile descoperiri stiintifice, ce cuprind cunostinte de imunologie, de genetica si biologie moleculara, precum si noile arii de genomica si proteomica au condus la dezvoltarea unor terapii “rationale” in tratamentul cancerului.
Conf. Dr. Dana Lucia STANCULEANU, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, a explicat directiile urmarite in ultimele studii clinice efectuate in vederea introducerii noilor tratamente pentru cancerul mamar. Dr. Adina Emilia CROITORU, Institutul Clinic Fundeni, a subliniat, de asemenea, faptul ca “interventiala chirurgicala este necesara, dar nu suficienta.”
Supravietuirea Generala in relevanta studiilor clinice
Cancerul mamar ramane principala cauza de imbolnavire prin cancer in randul femeilor. Anul 2014 a fost marcat de inregistrarea, atat de EMA cat si de FDA, a unor molecule noi. Un element important l-a constituit schimbarea aprecierii rezultatelor in studiile clinice, astfel ca Supravietuirea Generala (OS) sa reprezinte chintesenta aprecierii rezultatelor studiilor clinice in stabilirea deciziei terapeutice. Cele trei mari congrese, ASCO, ESMO si SABCS, au adus schimbari importante in mamagementul tratamentului in cancerul mamar.
O schimbare importanta in atitudinea si decizia terapeutica se adreseaza tratamentului hormonal adjuvant al pacientelor ER pozitive. Acestea reprezinta aproximativ 75% din totalul pacientelor cu cancer mamar, comparativ cu cele HER2 pozitive, care reprezinta doar 20%-25% din totalul pacientelor. Doua studii clinice, SOFT (Suppression of Ovarian Function Trial) si TEXT (Tamoxifen and Exemestal Trial), au dovedit ca pot sa schimbe perspectiva managementului pacientelor cu cancer mamar incipient ER pozitive. Obiectivul principal a fost supravietuirea fara semne de boala (DFS). Studiul TEXT confirma datele din studiul SOFT. Analiza combinata a celor doua studii a relevat, insa, si cresterea efectelor adverse datorate inhibitiei ovariene si a tratamentului endocrin ca urmare a menopauzei induse (bufeuri, transpiratie), probleme sexuale legate de scaderea libidoului si uscaciunii vaginale sau accentuarea starilor depresive. Rezultatele finale au confirmat faptul ca Tamoxifen cu supresie ovariana este mai eficient decat Tamoxifen administrat singur, iar Exemestan cu supresie ovariana este mai eficient decat Tamoxifen si supresie ovariana. Cu aceste rezultate, comunicate la sfarsitul anului 2014, se poate discuta de un nou standard terapeutic adresat femeilor cu varsta sub 35 de ani si cu risc crescut de recurenta, la care supresia ovariana si administrarea de Exemestan creste supravietuirea fara semne de boala, dar cu toxicitati care trebuiesc cunoscute.
Pusca cu luneta pe care o dorim cu totii
„ Identificarea acestor cai moleculare care ar putea sa explice de ce unele forme sunt mai grele ca altele, dar si a unor tratamente concrete, nu statistice – acea pusca cu luneta pe care ne-o dorim cu totii – sunt arme de care avem nevoie. In Romania deocamdata plangem – inca ne bazam doar pe chimioterapie. Medicii fac presiuni pentru impunerea medicamentelor aprobate la nivel mondial astfel incat si pacientii de aici sa poata beneficia de rezultate mai bune”, a explicat Dr. Dan Corneliu Jinga, Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti. Acesta a mai adaugat faptul ca, de exemplu, „aproximativ 40 – 60% din melanoamele maligne cutanate prezinta mutatii la nivelul oncogenei BRAF , care conduc la activarea cailor inhibitorii din calea MAPK. Iar tratamentul inhibitor BRAF s-a asociat cu o reducere a riscului de deces prin melanom cu 63%.”
Situatia este similara si in cazul terapiei biologice tintite in leucemia acuta limfoblastica unde progresul se face tot prin inovatie. “Terapia biologica tintita reprezinta viitorul in tratamentul pacientilor care sufera de afectiuni grave si care nu raspund la schemele de tratament traditionale. Noii agenti terapeutici sunt terapii țintite pe o anumită celula, sunt eficiente și in acelasi timp au reactii adverse minime pentru pacient. In cazul pacientilor cu leucemie acuta limfoblastica (LAL), problematica pe care am abordat-o in cadrul conferintei, ne confruntam cu o problema inca nerezolvata si anume faptul ca multi pacienti sufera o recadere dupa tratament. LAL este o boală maligna a sangelui ce raspunde destul de bine la terapia standard – chimioterapia si transplantul de celule stem, cu obtinerea de remisiuni complete. La 40-50% dintre pacientii adulti insa boala reapare, iar remisiunile complete se obtin mult mai greu. Pentru acesti pacienti, tratamentele clasice au rezultate dezamagitoare, de aici si nevoia unei abordari inovatoare, care sa imbunatateasca rezultatele din punct de vedere al recaderilor. Leucemia acuta limfoblastica poate fi o boala curabila cu noile terapii tintite si ar putea crește numarul pacientilor adulti vindecati.”, a precizat Sef Lucrari Dr. Nicoleta Berbec, Spitalul Clinic Coltea, Bucuresti.
Nevoia de o abordare personalizata
In ce priveste cancerul pulomonar, Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu, a sustinut introducerea imunoterapiei tintite. Aceasta amplifica sistemul imunitar si sustine initierea raspunsului imun prin agenti Anti pdl 1 si Anti pd 1. Intrebari fara raspuns inca exista, dar “avem dovada clara ca o singura terapie – cea conventionala – nu merge pentru toata lumea si este nevoie de o abordare personalizata”, a subliniat Prof. Dr. Ciuleanu. Rata de raspuns apare mai greu, dar dureaza mai mult in timp. Concluzia este ca pacientii trebuie sa primeasca terapie tintita din prima linie de tratament.
Prezent in deschiderea evenimentului, Dr. Vasile Ciurchea, Presedinte CNAS, a expus viziunea sa in ce priveste noile linii de tratament: “Cred ca este important sa scoti inca 2 lei din buzunar pentru a avea acces la molecule cu adevarat eficiente in tratamentul pacientului cu cancer. Scad costurile indirecte daca reusesc ca pacientului sa-i fie mai bine, sa stea mai mult acasa sau la serviciu si, evident, sa primeasca tratamentul de care are nevoie. Medicamentele inovative inseamna grija pentru pacient. Multumesc dlui. Eremia pentru faptul ca este realist desi are presiunea pacientilor in spate. Cum i-am spus, daca am bani, ii dau. Insa insist pentru eficienta – vreau sa am garantia ca tratam, dar avand in vedere si partea economica a lucrurilor. Am in vedere si parerea medicilor, dar daca gasim un medicament si cu 1 leu mai ieftin conteaza pentru alti pacienti. Cele 23 de medicamente care au intrat pe lista in toamna nu se prescriu din cauza a doua protocoale – pentru ca membri comisiilor au in continuare doua pareri. Imi trebuie o parere, una comuna, bine gandita, care sa fie o varianta mai ieftina astfel incat sa ajunga mai multe medicamente la mai multi pacienti. Fara a avea un suport financiar – va rog sa ma credeti – nu exista tratamente inovatoare. Si acele tratamente inovatoare vor ramane neaccesate.”
In momentul de fata, marile companii producatoare de medicamente generice ca de exemplu KRKA, pun la dispozitie medicamente precum Ecansya – cancerul avansat de colon/gastric sau Meaxin – tumori stromale gastrointestinale.
La eveniment au participat:
Dr. Vasile CIURCHEA, Presedinte CNAS
Dr. Dan Corneliu JINGA, Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti
Dr. Adina Emilia CROITORU, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti
Prof. Dr. Robert LEONARD, Imperial College, Londra, Marea Britanie
Conf. Dr. Dana Lucia STANCULEANU, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucuresti
Prof. Dr. Tudor Eliade CIULEANU, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuta”, Cluj-Napoca
Conf. Dr. Serban NEGRU, Centrul de oncologie OncoHelp, Timisoara
Dr. Eugeniu BANU, Spitalul Sf. Constantin, Brasov
Asis. Univ. Dr. Nicoleta Berbec, Spitalul Clinic Coltea, Bucuresti
Dr. Kenneth RUSSELL, Caris Life Sciences, Basel, Elvetia
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Amgen, KRKA, Novartis, Astellas, Caris Life Sciences, Farmaceutica REMEDIA,Torus Pharm, Genekor si Novaintermed.
Parteneri media:
The British Medica Journal – editia in limba romana, Medica Academica, Romanian Journal of Oncology&Hematology, Viata Medicala, Pagina Medicala siMedical Manager.